Image
Image
Image

 

 

 

 

 “Tijd geneest geen wonden. 
Een wond die niet verzorgd, ontsmet en verbonden wordt,
zal niet genezen maar erger worden. Het is niet de tijd die geneest, maar wat men doet met de tijd” 
Manu Keirse

Rouwen is het langzaam leren beseffen dat door een betekenisvol verlies je leven ingrijpend veranderd is.
Ook de bewustwording dat een bepaalde verandering onomkeerbaar hoort bij jouw leven en levensgeschiedenis.
Of dat je voorgoed moet leren leven met een gevoel van onvolledigheid en droefheid. Want soms is een gebeurtenis zo ingrijpend, dat je dat nooit meer te boven komt. Je zult dan moeten aanvaarden dat iets altijd pijn blijft doen.

tranend_hartje_kl.jpg

 
Gevoelens

Bij rouw en groot verlies komen er allerlei gevoelens naar boven waar je soms geen raad mee weet, zoals verdriet, boosheid, angst, schuld, verwarring of jaloezie. Of lijk je juist afgesloten voor alle gevoel, wat ook beangstigend kan zijn.
Gevoelens hebben een functie. Zo zijn tranen bedoelt om de ‘wond’, ontstaan door het verlies, te helen.
Gevoelens zijn er om iets te laten weten en vooral om gevoeld te worden. In mijn praktijk krijgen ze de aandacht, zodat voor-komen wordt dat ze met je op de loop gaan of zich ‘vermommen’.

 

Lichaam

Je kunt (zelfs veel later) onverklaarbare lichamelijke klachten krijgen, die te maken kunnen hebben met onverwerkt verlies.
Ook dan is het goed hier op een liefdevolle manier naar te kijken.
Eventueel kan de therapie gecombineerd worden met een stoelmassage, waarbij rug, armen en hoofd (over de kleding heen) gemasseerd worden. Hierdoor wordt letterlijk de vinger op de pijnlijke plek gelegd en kan de verstoorde energie weer gaan stromen.

ijs_kl.jpg